Cum se simte un nodul mamar?

http://blog.dana-farber.org/insight/2015/10/what-does-a-breast-cancer-lump-feel-like/

Cum se simte un nodul mamar?

in a small percentage of women, a painful breast lump turns out to be cancer.
Chiar dacă majoritatea nodulilor sunt benigni, experții de la Susan F. Smith Center for Women’s Cancers spun că este important ca femeile să consulte un medic atunci când constată o modificare de structură în sânii lor.
În general, nodulii canceroși tind să fie mai neregulați ca formă. De asemenea, se pot simți ca fiind duri, sau solizi, și pot fi fixați în țesutul adiacent din interiorul glandei mamare. De asemenea, sunt frecvent nedureroși. Însă în cazul unui mic procent de femei, un nodul mamar dureros se dovedește a fi canceros.
Chistele, care sunt noduli plini cu lichid, sunt obișnuiți la nivelul glandei mamare, și sunt benigne. Ele se formează atunci când se acumulează lichid în interiorul glandei mamare și tind să fie moi sau rotunzi. Fibroadenoamele, care sunt tumori benigne formate din țesut conjunctiv și glandular, sunt de obicei netezi și fermi sau de consistența cauciucului la atingere. Ambele aceste forme tind să afecteze femei tinere: fibroadenoamele sunt mai obișnuite la femeile între 20 și 30 de ani, iar chisturile sunt mai obișnuite la femeile cu vârstă de sub 40 de ani.
În ciuda acestor descrieri obișnuite, e imposibil să vă dați seama prin palpare dacă un anumit nodul este canceros.
„Ideea este că o femeie trebuie să ceară un consul medical pentru orice noduli suspecți de la nivelul sânilolr,” spune doctorul Harold Burstein, MD, PhD, un oncolog specializat în cancer mamar din cadrul Susan F. Smith Center for Women’s Cancers la Dana-Farber. „Tehnici imagistice simple cum sunt mamografia sau ecografia mamară pot oferi de obicei informații suficiente că un anumit nodul mamar este benign, și dacă este necesar, un RMN mamar sau o biopsie pot fi folosite pentru a evalua natura canceroasă a unui nodul.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata