Importanta comunicarii

Sursa: http://24life.ro/multi-pierd-startul-cursa-cu-boala/

Mulți pierd startul în cursa cu boala din cauza lipsei de comunicare

by Mihaela Doina Radulescu 

  on May 3, 2017 „Aici, în plus față de spital, e foarte importantă comunicarea cu pacientul. Din cauza unei comunicări greșite, mulți pierd startul în cursa cu boala. E important cum se raportează la boală, cum acceptă durerea, cum își face ordine în viață și cum îi pregătește pe cei din jur” – Laura Dumitru, medic chirurg cu atestare în îngrijire paliativă.

Laura Dumitru este medic chirurg, cu atestare în îngrijire paliativă. De ceva timp a renunțat la spital și cariera în chirurgie pentru a îngriji bolnavii de la Hospice Casa Speranței din București. E mai ușor pentru un medic să facă paliație? Dimpotrivă, e mult mai greu! „Când am venit aici mai erau două colege și mi-am zis – eu, chirurgul de spital – ce Dumnezeu se învârtesc cucoanele astea de ce le trebuie atâta timp pentru câțiva bolnavi… Stai că intru eu și îi rezolv imediat. Nu am fost în stare să rezolv problemele până la 3 și am stat și până la 6. După 10 ore la Sală (de operație) nu eram atât de obosită cum plec de aici. E nevoie de mult timp și multă răbdare. Aici, în plus față de spital, e foarte importantă comunicarea cu bolnavul. Stai o oră să te gândești cum să-i spui, cum să-i explici, cum să-l faci să înțeleagă. Felul cum își percepe boala e o sursă de durere și de dezechilibru. Din cauza unei comunicări greșite mulți bolnavi pierd startul. E important cum se raportează la boală, cum acceptă durerea, cum își face ordine în viață și cum îi pregătește pe cei din jur.”
Ce determină un medic chirurg să renunțe la o carieră promițătoare pentru un post în îngrijire palitivă? „O încercare în viață!”, spune dr Laura Dumitru. ”Îți schimbi atitudinea…”
O încercare în viață pare să fie motivul pentru care oamenii reușesc să empatizeze cu cei în suferință. „În general oamenii fug de boală și suferință, sunt puțini cei care se implică, iar aceștia din urmă au avut niște experiențe, au fost încercați cumva. Cei mai mulți nu vor să audă de „canceroși” – urăsc cuvântul ăsta, sună ca un stigmat aplicat unui om ca mine și ca tine, care până mai ieri era pe picioare și nu are nicio vină că știința nu are resurse să-i vindece.
Aici avem o cu totul altă abordare. În spital încerci să-i vindeci. Aici vrem să se simtă oameni. Să le fie cât mai bine. Înțelegi că ești deasupra posibilităților de vindecare. Și în spital știi când nu ai nicio șansă să-l vindeci, dar consideri inacceptabil să-ți moară. Pentru spital e un insucces. Tragi de bolnav cât poți ca să-l ții în viață (așa crezi tu) când doar îl chinui. Nu ai timp să stai lângă el cât ți-ai dori ca să înțelegi ce îl doare. Multora dintre cei care vin aici nu le mai punem foarte mult (tratament) pentru durere, uneori chiar scădem dozele de calmante, pentru că după ce vorbesc se liniștesc. Durerea nu e doar fizică, ci și psihică, aici se simt în siguranță. Majoritatea dintre cei incurabili știu că nu se vindecă, dar aici se simt altfel. Ne spun „ce draguți sunteți, nu mă așteptam!” Și nu le faci mare lucru, doar îi tratezi ca pe oameni, nu ca pe bolnavi. Uneori operația e doar o durere în plus, o traumă și o umilință inutilă.”
În facultate, medicii învață că omul trebuie să trăiască cu orice preț, chiar dacă moare în chinuri. În paliație, primează omul și calitatea vieții lui, până la final. Îngrijirea din Hospice e gratuită și la ea are dreptul toată lumea, indiferent că înainte de boală a fost director sau șomer. Fondurile Hospice provin din proiecte internaționale, sponsorizări, evenimente de caritate, de la partenerii britanici și CNAS (în 2013 fondurile CAS au reprezentat 15% din costuri), consiliile locale și contribuabilii care direcționează 2% din impozitul pe profit – de ce să nu-l redirecționezi și tu? E un gest care nu te costă nimic, dar care contează mult pentru cei care mai au doar speranța. Fiecare bănuț dăruit e o investiție în propria speranță – nu știi când ai nevoie de ea… Mai multe despre Hospice și cum poți ajuta prin voluntariat sau donații afli aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata