Pot antioxidantii sa previna cancerul?

Mă tot întreb dacă poveştile de pe toate tarabele, de pe toate rafturile, fie că eşti în supermarket, fie că eşti în farmacie, la televizor, la radio, pe Facebook... o generatie înnebunită de tot ce e "sănătos" şi ce nu e. Şi am devenit curioasă. Ce e adevăr, şi ce e mit în toată povestea asta.
Aşa că începem cu antioxidanţii.

sursa originala: http://blog.dana-farber.org/insight/2017/07/can-antioxidants-prevent-cancer/


Antioxidanţii sunt substanţe care pot feri celulele să fie distruse de către radicalii liberi sau de către alte molecule instabile. Distrugerea aceea, numită "stres oxidativ" generează o distrugere la nivelul ADN-ului, provocând mutaţii care pot contribui într-un anumit procent la riscul apariţiei anumitor cancere, precum şi a diabetului, a bolii Alzheimer şi a bolii Parkinson. 


Unele studii au demonstrat că consumul anumitor suplimente de substanţe antioxidante - cum sunt vitaminele A, C, E, acidul folic şi beta-carotenul - pot ajuta în scăderea riscului anumitor boli legate de stresul oxidativ, printre care se numără şi cancerul. Un studiu clinic din 1993 din China a observat o rată a mortalităţii de cancer gastric "redus semnificativ" în eşantionul participanţilor, care au consumat un supliment cu beta-caroten, vitamina E şi seleniu pe o perioadă de cinci ani.


Un alt studiu însă a descoperit că un nivel crescut de antioxidanţi poate creşte riscul anumitor tipuri de cancer. Într-un studiu suedez din 1994 bărbaţii fumători care consumau regulat beta-caroten au avut o predispoziţie mai mare să dezvolte un cancer pulmonar decât bărbaţii fumători care nu au consumat acel supliment. Cercetătorii au concluzionat că suplimentele pe care le studiau pot avea atât efecte dăunătoare, cât şi efecte benefice.


În prezent, există nouă studii clinice randomizate care studiază suplimentele alimentare cu antioxidanţi în prevenţia cancerului, care au fost conduse la nivel mondial. Aceste studii diferite au ajuns la concluzii diferite despre eficiența și siguranța consumului de suplimente cu antioxidanți pentru a preveni cancerul sau al consumului acestor suplimente concomitent cu terapia anti-cancer.


National Cancer Institute (NCI), raporteaza: "Sunt necesare noi studii randomizate de mari dimensiuni pentru a aduce dovezi știintifice cu privire la beneficiul sau efectul dăunător al consumului de suplimente cu antioxidanți în timpul terapiei anti-cancer.

În timp ce studiul chinez și cel suedez au descoperit faptul că antioxidanții pot scădea sau pot crește riscul de cancer, alte studii au reușit să demonstreze că antioxidanții nu au niciun fel de efect asupra riscului de cancer. Studiul dub 2005 asupra sănătații femeilor a ajuns la concluzia că "nu există nici efect benefic, nici efect daunator asociat cu consumul de suplimente cu beta-caroten pentru doi ani" în ce privește riscul de cancer sau de boală cardiovasculară la femei cu vârsta de 45 de ani și peste.


Suplimentele cu antioxidanți s-au dovedit a scădea eficacitatea anumitor terapii anti-cancer. Unele terapii, cum sunt radioterapia sau anumite forme de chimioterapie, folosesc radicalii liberi pentru a ucide celulele canceroase. Însă datorită faptului că suplimentele cu antioxidanți au tocmai efectul de a combate radicalii liberi, consumul acestor suplimente de către anumiți pacenți oncologici poate reduce eficacitatea anumitor terapii anti-cancer, este afirmația pe care o fac o serue de studii. Însă ingestia antioxidanților din alimente precum fructe, legume sau cereale, care sunt surse bogate de antioxidanți naturali, nu vor reduce potența tratamentului. Ele asigură de asemenea aportul de nutrienți necesari pentru a susține un sistem imun sănătos.


Este esențial să cereți sfatul medicului cu privire la toate suplimentele pe care le consumați, inclusiv cele cu antioxidanți, înainte de a începe un anumit tratament, mai ales în timpul cât urmați tratament oncologic activ.


În cele mai multe situații, puteți găsi antioxidanții de care aveți nevoie într-o dietă sănătoasă, bogată în legume. Consumul mai mutlor fructe și legume divers colorate vă pot oferi aportul unor antioxidanți importanți precum licopenul, betacarotenul și antocianinele.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Ted Talks - un playlist - moartea si speranta

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.