Cum sa vorbim despre moarte

Articol original aici: http://www.huffingtonpost.co.uk/dr-peter-nightingale/how-to-talk-about-death_b_16389268.html?ncid=engmodushpmg00000003






THE BLOG

Cum să vorbim despre moarte

03/05/2017 16:25







Ridofranz via Getty Images
Atunci când cineva apropiat primește un diagnostic de cancer terminal, vestea aceasta îi va devasta pe toți cei implicați. Susținerea reciprocă în această perioadă dificilă este esențială, și chiar dacă poate fi foarte dificilă, este important să putem purta o conversație onestă despre moarte. Cunoașterea dorințelor unei persoane în preajma morții ei - spre exemplu locul unde își doresc să se afle când se vor stinge - poate avea un impact imens, și nu doar pentru persoana muribundă, ci și pentru cei ce rămân în urma ei.

Un sondaj efectuat de Macmillan Cancer Support a descoperit că circa doi din trei oameni (64%) consideră că nu discutăm suficient despre moarte în această țară (n.tr. SUA). Dr. Peter Nightingale, medic consilier pe problemele survenite la sfârșitul vieții de la Macmillan oferă sfaturile sale cu privire la cum putem înlătura tabu-ul pe care-l constituie moartea pentru oamenii care au primit un diagnostic de cancer terminal.

• În timpul premergător finalului vieții unei persoane, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă oferiți să fiți prezent, să fiți acolo pentru acea persoană. Fiți consecvent cu timpul pe care îl alocați și vizitați-i ori de câte ori puteți. Această familiaritate va genera o relație confortabilă unde amândoi vă puteți împărtăși sentimentele, temerile, dorințele și speranțele.
• Alegeți să ascultați pacientul mai mult decât să vorbiți dvs. Pacienții cu un diagnostic terminal pot aprecia un sentiment al controlului, deci încercați să le respectați pe cât posibil subiectele de conversație, activitățile și rutina zilnică.
• Sprijiniți-l pe pacient în a discuta ce și-ar dori ei să se întâmple și cum își imaginează ei o „moarte bună.” Spre exemplu, 64% din pacienții cu cancer ar dori să moară acasă, dar numai 30% au parte de asta în prezent. Macmillan oferă sprijin în Planificarea în avans a îngrijirii, pentru a afla ce își dorește fiecare persoană și ce nu își dorește, astfel încât dorințele lor să fie cunoscute de cei dragi atunci când vine vremea pentru asta.
• Atingerea și auzul sunt cele două simțuri care dispar ultimele la persoana muribundă - credem că și pacienții comatoși sau sedați pot simți atingerea și pot auzi sunetele și vocile din jurul lor. Continuați să vorbiți cu ei și să îi atingeți, dacă este cazul, de exemplu atingeți-i pe umăr, mângâiați-i ușor umărul sau țineți-i de mână.
• Persoana muribundă are nevoie să fie tratați ca și când ar fi pe deplin conștienți de mediul lor ambiant, deci continuați să le explicați ce faceți, și de ce. Acest lucru ar trebui să includă toate gesturile, de la mutarea unei perne, la a-i anunța că sunteți în încăpere împreună cu ei.
• Nu vorbiți despre cel muribund la timpul trecut. Acest lucru ar putea fi foarte supărător pentru cineva care vă poate auzi, dar nu vă mai poate răspunde.
• În ultimele minute și ceasuri, planificați timpul pentru prieteni și familii, să poată petrece un timp singuri împreună cu pacientul, pentru a-și crea propriile amintiri finale cu cel care pleacă.
• Mulți oameni vor jeli după deces - vorbiți despre ceea ce se întâmplat, și fiți dispuși să ascultați la rândul vostru, dacă alți oameni doresc la rândul lor să vorbească.
• Nu vă rețineți să menționați frecvent persoana decedată. Folosiți-le numele, încurajați membrii de familie îndoliați să își împărtășească amintirile și vorbiți despre viața pe care au petrecut-o împreună.
• Păstrați contactul cu ceilalți prieteni și rude îndoliate și la trecerea vremii după ce cu toții și-au reluat cursul normal al vieții. Este de ajutor.
Macmillan analizează modul în care să discutăm despre moarte cu cei dragi în noul lor raport „No Regrets”, care este disponibil în original aici, sau vizitați http://www.macmillan.org.uk pentru mai multe informații și sfaturi despre finalul vieții.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata