Cum putem reduce efectele secundare ale chimioterapiei prin alimentație?

articol original aici


Cum putem reduce efectele secundare ale chimioterapiei prin alimentație


Terapiile anti-cancer, mai ales chimioterapia, poate face ca mâncatul sănătos și savurarea unei mese să fie o adevărată provocare. Mâncarea poate avea un gust ciudat, apetitul scade și apariția altor simptome, precum astenia, slăbiciunea, modificările de tranzit intestinal, greața și rănile (afte, ulcere) de la nivelul cavității bucale (mucozită) să facă dificilă alegerea unor alimente hrănitoare și delicioase totodată.
„În timpul chimioterapiei este foarte obișnuit ca pacienții să nu simtă nevoia de a mânca, pentru că apetitul scade și gustul alimentelor este perceput ca fiind schimbat,” ne spune nutritionista Stacy Kennedy, MPH, RD de la Dana-Faber, care subliniază importanța de a menține o dietă sănătoasă pentru a controla simptomele. În video-ul de mai jos, aceasta ne explică modul în care putem combate simptomele incluzând alimente acrișoare sau mai picante, consumând mese mici și dese și asigurând o hidratare optimă:
Hidratarea este unul din cei mai importanți factori pentru menținerea sănătății și managementul simptomelor în timpul tratamentului, însă este posibil ca apa să nu fie prea atrăgătoare pacienților în curs de chimioterapie. Puteți încerca rețete precum sucul de mere, pere și morcovi, care nu doar hidratează, dar oferă de asemenea o porție sănătoasă de legume și fructe, crește nivelul de energie și vă susține sistemul imunitar. Următorul video vă arată cum puteți pregăti propriul suc din produse proaspete:
Alte sfaturi și rețete puteți găsi pe site-ul Dana-Farber/Brigham and Women’s Cancer Center Nutrition Services sau prin aplicația gratuită „Ask the Nutritionist: Recipes for Fighting Cancer” a Institutului Dana Faber pentru iPhone sau Android.
Puteți urmări mai multe video-uri de la Institutul Dana-Faber pe pagina Alimentația sănătoasă în cancer.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata