Ce-și doresc oamenii în ultimele luni de viață

Articolul original aici: https://www.economist.com/news/international/21721374-our-survey-what-matters-most-lifes-end-what-people-most-want-their-final-months
Ultimele dorințeCe-și doresc oamenii cel mai mult în ultimele luni de viață

Sondajul nostru cu privire la ce contează cel mai mult la finalul vieții


Ultime dorințe. Dacă te gândești la propria moarte, cât de important este ca:
1. familia ta să nu fie împovărată financiar
2. să fii confortabil, fără durere
3. să fii împăcat spiritual
4. familia să nu fie împovărată de decizii
5. să fii înconjurat de oameni dragi
6. să ți se respecte dorințele legate de îngrijire
7. să trăiești cât mai mult cu putință
Sursa - Kaiser Family Foundation/The Economist

După accidentul vascular pe care l-a suferit, tatăl Mariei nu a mai putut vorbi. Însă dacă fiica lui îi recita cuvintele, se putea ruga. În ultimele zile a suferit multă durere, însă Maria crede că la sfârșit, când a prins-o o ultimă oară de mână, era împăcat. Atunci când se gândește la propriile priorități când vine vorba despre moarte, „să fiu împăcată spiritual” este cea mai importantă dorință, în vârful listei.
Este un sentiment împărtășit de conaționalii ei brazilieni, potrivit unui sondaj efectuat de The Economist și Kaiser Family Foundation, un ONG american care evaluează starea de sănătate. 88% din respondenți au considerat că starea de pace spirituală la final este „extrem” sau „foarte importantă” (vezi figura de mai sus). În America și Japonia, a nu încărca familia cu poveri financiare a fost cea mai aleasă prioritate, citată drept fiind extrem de importantă de 54% și respectiv 59% din respondenți. (Japoneții se îngrijorează mai degrabă de costurile legate de înmormântare care se pot ridica cu ușurință la 3 milioane¥, sau $27.000.) O treime din italieni au subliniat că își doresc să fie înconjurați de cei dragi. Brazilia a fost singura țară unde oamenii au susținut că este mai important să aibă parte de o viață mai lungă, înainte priorității de a reduce durerea și nivelul de stres.

Latest updates

See all updates
Religia reprezintă în parte o explicație pentru aceste diferențe. Există mult mai mulți catolici în Brazilia decât în orice altă țară. Mulți sunt probabil influențați de insistența bisericii lor că viața trebuie prelungită cât mai mult posibil, chiar cu eforturi eroice. În curțile de judecată din America și pretutindeni, atunci când familiile au insistat să se scoată sondele de alimentare de la cei dragi aflați în stări vegetative persistente, biserica s-a opus adesea (cu toate că în prezent condamnă doar măsurile active care grăbesc moartea, și nu decizia pacientului de a refuza tratament). 83% dintre brazilieni susțin că religia a jucat „un rol important” în modul în care gândesc despre îngrijirea la finalul vieții, față de doar 50% dintre americani sau 46% în Italia.
În Japonia, doar 13% au spus că religia joacă un rol important în modul lor de gândire. În alte sondaje, majoritatea japonezilor declară că sunt atei sau nu au nicio afiliere religioasă formală. Dar ideea de „pace spirituală” este foarte importantă și în Japonia - al doilea loc în topul celor mai importante lucruri în preajma morții.
Ponderea diferită pe care o pun oamenii pe aspectul prelungirii vieții, și ușurării morții, sunt de asemenea determinate de calitatea îngrijirii la care au acces, precum și de percepțiile legate de ceea ce vor beneficia ei personal. 90% dintre brazilieni își califică sistemul de sănătate drept fiind „mediocru/sărac,” în comparație cu doar 54-61% în celelalte trei țări. Cu toate că constituția lor garantează îngrijire de sănătate completă și gratuită pentru toți, oferta este departe de acest ideal. Chiar și înainte de recesiunea paralizantă care durează deja de trei ani, îngrijirile medicale erau adesea precare. De curând, spitale sărace din orașe mari, inclusiv din Rio de Janeiro, au avut pacienți care au decedat pe coridoarele spitalului.
În America, Italia și Japonia, oamenii cu studii superioare au spus în majoritatea lor că se pune prea mult accent pe prelungirea vieții la final, în detrimentul alinării suferinței. Oameni cu educație medie au spus de asemenea în majoritatea lor că pacienții și familiile lor ar trebui să joace un rol mai mare în îngrijirea oferită la finalul vieții.
Aproape jumătate din populația de culoare americană, și aproape la fel de mulți dintre cei latino-americani, a afirmat că îngrijirea medicală punea prea puțin accent pe prevenirea morții, în comparație cu doar 28% din populația albă americană. Alte studii au descoperit că minoritățile au mai mari șanse să moară în spital decât populația albă americană. Cei bogați vor muri mai degrabă acasă sau într-un hospice decât cei cu nivel de trai mai scăzut. Toate aceste date sugerează o ironie amară: cei care au cea mai mare nevoie de îngrijire medicală în spital s-ar putea să o primească doar atunci când este prea târziu.


Acest articol a apărut în secțiunea Internațională a ediției printate cu titlul „Death wishes"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata