Vaduvia

http://www.upworthy.com/candid-lessons-that-helped-a-young-grieving-widow-learn-to-live-after-loss?c=sr1&s=p&sr_source=lift_facebook&utm_content=buffer2c9db&utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=buffer

Lecții oneste care au ajutat o văduvă tânără, îndoliată, să învețe să trăiască după pierdere.

Amelia și Manny aveau planuri clare când s-au căsătorit.
Plănuiau să călătorească în jurul lumii. Plănuiau cum doreau să arate familia și viitorul lor. Era totul atât de normal și de real.
Atunci s-a întâmplat ceva ce nu plănuiseră: Manny a decedat curând după ce căsătorie.
Când medicul de la Urgențe i-a spus Ameliei că era timpul să își ia rămas bun, ea l-a privit neîncrezătoare. „Cum se face așa ceva?” se întreba ea.

Manny în parcare, ținând în mână o carte de joc, un doi de inimă roșie, în ziua când s-au căsătorit. Toate imaginile via Amelia Borealis

În loc să fie o tânără fericită proaspăt căsătorită, Amelia a devenit o tânără văduvă îndurerată.
Acest eveniment i-a întors viața pe dos. În lunile care au urmat, abia dacă reușea să se trezească și să coboare din pat, darămite să se îmbrace și să se ducă la serviciu. Fiecare zi părea mai grea decât precedenta, în timp ce lumea își vedea mai departe de viață în jurul ei.
„Îmi doream foarte intens ca totul să se oprească pur și simplu," mărturisește Amelia într-un interviu acordat seriei Prudential's Masterpiece of Love. „Eram atât de obosită. Nu îmi doream decât să se termine totul.” Dar nu s-a întâmplat așa. Viața a mers înainte, și la fel a făcut și ea, chiar dacă uneori fără nicio tragere de inimă.
În prezent, Amelia a ajuns la celălalt capăt al celei mai dificile călătorii pe care și-ar fi putut-o imagina, și a învățat o mulțime de lucruri despre sine, despre procesul de doliu și despre faptul că atât de des, viața nu se întâmplă așa cum plănuiești.

În speranța că va fi de folos altora, Amelia a notat opt lucruri pe care le-a învățat despre viața după pierderea unui partener de viață:

1. „A merge mai departe” este o aberație. Amelia preferă să îi spună „a merge înainte.”

„A merge mai departe” implică să îți abandonezi propria persoană, iar această așteptare este nerealistă, scrie Amelia.
„Ceea ce ai de făcut în schimb este să continui să înoți prin toate, până când apele încep să se limpezească puțin, până când profunzimea adâncimii este mai puțin terifiantă, și până când simți că e puțin mai ușor, pentru că între timp ai ajuns să te pricepi la înot."

Săriturile cu parașuta au ajutat-o pe Amelia să comemoreze cele 6 luni de la moartea lui Manny. „Presupun că o parte din mine simțea că aș putea ajunge puțin mai aproape de Manny cumva, ajungând sus în cer,” spune ea

2. „Încearcă să rămâi deschisă față de viață.”
Amelia și-a acordat o nouă șansă, și a întâlnit un om care s-a dovedit a fi un om minunat. Faptul că ți-e inima înfrântă după pierdere este o palmă cumplită în față, scrie ea, dar nu ar trebui să îți lași inima să moară.
„Fii plină de bunătate și poartă-te cu drag cu cei care sunt amabili și atenți cu tine,” spuse ea, „și arată compasiune celor care nu se poartă bine cu tine. E o practică bună pentru orice relație.”

Imortalizarea unei clipe dintr-o viață fericită

3. Povestea ei nu este una „de succes.”
Persoana liniștită care este Amelia în prezent „s-a agățat, a suspinat, a țipat și a supraviețuit.” S-a îndrăgostit din nou și are un copil, dar toate acestea nu sunt succese cu care ea să se laude. Ea spune că ocazia care i se oferă să își poată crește copilul este o binecuvântare minunată, și o viață nouă oferă încet o nouă perspectivă pierderii. În fiecare zi, pe măsură ce copilul ei crește, ea își aduce aminte că viața merge înainte.

O zi obișnuită după serviciu. „Cred că fotografia aceasta surprinde un moment foarte sincer de pace și o dragoste copleșitoare,” spune Amelia.

4. O învățătură de milioane: „Renunță la orice ostilitate sau invidie.”
„Prietenii tăi se vor căsători și vor avea copii, vor sărbători aniversări și succese, toate acestea în timp ce tu stai ghemuită în întuneric,” scrie ea. „Ei vor uita din când în când să fie sensibili la durerea inimii tale, sau se vor gândi că ai reușit să treci peste, suficient cât să nu se simtă prost pentru fericirea lor. Poate că se gândesc că e mai ușor pentru tine să afișezi un zâmbet decât îți este în realitate. Renunță și la gândurile astea.”
Oamenii îți vor spune lucruri greșite. Vor spune lucruri incredibil de insensibile. E important să nu pui la inimă cuvinte care te rănesc, oricât de greu ți-ar fi să faci asta. Ea te sfătuiește să încerci să îți imaginezi o vreme când îți va fi mai ușor să te bucuri pentru alți oameni fără să te simți rănită de fericirea lor. Va avea un efect vindecător pentru tine.

5. „Îți va lua mai mult timp decât te-ai aștepta.”

Amelia scrie, „Pentru că nu trece, nu se termină, și pentru că tu nu reușești să mergi mai departe, durerea aceea de inimă continuă să te năpădească mult timp după ce tu ai crezut că e mai simplu. Ai răbdare cu tine. Viața nu este un voiaj lipsit de incidente; de ce ar trebui să fie procesul tău de doliu? Vei reuși să faci față tot mai bine la noul tău stil de navigare prin viață.”

O fotografie după prima lecție de zbor

6. „Ești singura care știi prin ce treci de fapt.”
Amelia arată la modul în care oameni bine-intenționați vor veni la tine, să-ți împărtășească despre ceea ce trăiesc, atunci când le va muri lor cineva drag, iar acest lucru se întâmplă din trei motive:
Unu, ei vor să te ajute. Doi, societatea îi descurajează să vorbească despre cei dragi care nu mai sunt, și ei doresc ca tu să fii un om cu care să poată simți împreună acum. Trei, vezi numărul unu.
Unii oameni îți vor spune lucruri folositoare. Dar fiecare doliu este diferit. Fiecare relație este diferită. Fiecare persoană care s-a stins a fost diferită, și fiecare om îndoliat este diferit. Dacă jelești în felul tău, o faci bine.

Amelia pe Highline în New York City

7. „Partenerul potrivit va ști să păstreze amintirile proaspete împreună cu tine.”
„Ai grijă să nu te rătăcești în încercarea de a fugi de durerea ta, și să alegi alături de tine un om care dorește să treci mai repede peste cele întâmplate,” scrie ea. „Nicidecum nu lăsa pe cineva să te dezbrace de doliul tău când doresc ei.”
Partenerul potrivit te va ține de mână la comemorări (dacă asta este ceea ce îți dorești), își va dori să îl fi întâlnit pe celălalt, și te va admira pentru modul în care continui să îl iubești pe fostul tău partener în prezent.

8. Și în final: „Poți.”

„Vor fi momente când vei fi destul de sigură că greșesc în această privință,” scrie ea. „E în regulă, ia o pauză când ți-e prea greu. Găsește ceva - orice - și agață-te de acel lucru și cu dinții, dacă este nevoie. Culmile și văile acestea se vor atenua în timp. E nevoie de mult timp, dar se vor atenua. Și va străluci din nou soarele, nici nu știi de unde.”

O zi veselă în leagăn în parc

După cum deja mulți dintre noi știm, adesea viața nu decurge după plan.
Pentru Amelia continuă să fie greu, fiecare zi e dificilă. Dar ea spune că această stare o face totodată să experimenteze lucrurile la un nivel mai profund. Indiferent dacă e vorba de stropii de ploaie pe piele sau sentimentul respirației care intră și iasă din plămânii ei, totul e mult mai plin de viață.
Ea spune că moartea lui Manny are fără doar și poate legătură cu asta; el îi reamintește că fiecare zi în parte este un dar.

Imagini: Amelia Borealis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.

Lectii de viata