Este mancarimea (pruritul) un semn de cancer?

http://blog.dana-farber.org/insight/2016/08/is-itching-a-sign-of-cancer/

Este mâncărimea un semn de cancer?

Itchy skin has many causes, including dryness and allergies, but only rarely does it signal that a person has cancer.
Mâncărimea poate avea multe cauze, inclusiv uscăciunea și alergiile, dar nu este decât rareori un semn că cineva are cancer.
O formă de cancer în care pruritul este un simptom proeminent este policitemia vera, o formă de cancer hematologic din grupul afecțiunilor cunoscute sub denumirea de boli mieloproliferative. Oamenii care suferă de această boală pot prezenta mâncărime mai ales după o baie caldă sau după un duș fierbinte, dar acesta nu este decât unul dintre multele simptome asociate cu policitemia vera. Alții prezintă dificultăți de respirație când sunt întinși, amețeală, dureri de cap, slăbiciune și altele.

O piele care se descuamează ușor și roșeața pot fi semne timpurii de mycosis fungoides sau de Sindrom Sezary, care sunt forme de limfom cu celule T cu prezentare cutanată. Mycosis fungoides trece printr-o serie de faze, începând cu eriteme (zone de roșeață) care persistă luni, chiar ani, urmată de dezvoltarea de leziuni mai dure la nivelul pielii, și în final de tumori care cresc la nivelul pielii și se pot suprainfecta.
Cancerul pancreatic este o altă afecțiune unde pacienții pot experimenta prurit, dar pruritul în sine nu este un semn de cancer pancreatic. Pacienții care suferă de acest tip de cancer pot prezenta prurit dacă tumora lor blochează canalul biliar și produce icter, spune Robert Mayer, MD, de la Gastrointestinal Cancer Treatment Center din cadrul Dana Faber Cancer Institute. Atunci când se întâmplă aceasta, substanțele din bilă se pot infiltra în țesutul cutanat și determină mâncărimi.
Unele tratamente oncologice pot determina mâncărime sau roșeață a pielii pe toată suprafața corpului sau doar pe arii izolate. Aceasta poate fi rezultatul unei reacții de hipersensibilitate ce apare în timpul administrării perfuziei cu chimioterapie. În unele cazuri, mâncărimea poate fi un efect secundar cronic al anumitor terapii, inclusiv agenții biologici, radioterapia și o varietate de medicamente țintite.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concept nou - "Holding Space"

Ted Talks - un playlist - moartea si speranta

Prof. John Ionescu si Spezialklinik din Neukirchen, Germania.